om kvinden bag

Dette leksikon – 22 bind – skal Louise Olsen, Lendum, arve efter mig.
Asaa 26-5-1990
Aksel Urth

Det eneste jeg gerne ville arve fra min morfar, var hans Lademanns Leksikon.

Der var ellers både sølvtøj, kongeligt porcelæn og malerier – men det var de 22 bind med en verden fuld af ord jeg stillede forsigtigt ind i reolen da han døde i 1991. Og det vidste han.

Ordene, sproget, den gode historie er siden blevet min levevej – som oversætter, redaktør og forfatter – og jeg forundres stadig over hvad det er vi kan, når vi med få eller myriader af ord får fortalt en hel verden.

Louise portræt-2

2 Comments

  1. Som ny læser af din blog måtte jeg lige vandre lidt rundt i bloggen for at finde ud af, hvem du nu var … Jeg blev lidt forskrækket, da jeg læste om din arv “Lademanns leksikon” og din kærlighed til ord.
    Som skolebibliotekar og med stor kærlighed til stort set alle bøger har jeg i de seneste lockoutuger i folkeskolen haft tid til (er på lederaftale) at rydde op og ud i mine samlinger. Mit bibliotek (ja, børnene siger også ‘Betinas bibliotek’) er ikke så stort og trængte til en god op- og udrydning. Nærmest 1000 bøger blev kasseret og de sidste var … med blødende hjerte og tøvende hænder … Lademanns leksikon. At læse dine minder om præcis det leksikon, fik mig nærmest til med det samme at køre ud på skolen og hive bøgerne op af containeren … Men det kan ikke nytte noget … Børnene i dag skal ikke på skolebiblioteket læse og bladre i støvede leksika med forældede billeder og forældede oplysninger. Samtlige kasserede bøger fik derimod nyt liv i kreativ installationskunst – bogfoldning. En stor succes, hvor gamle bøger pludselig fik nyt liv og en ny stolt status som kunst.
    Vil glæde mig til at læse mere på din blog … Tillykke med blogindlæg nr. 100 … Boggaven vil blive modtaget med glæde og Gummi T vil blive læst op på mit bibliotek.

    1. Tak for din fine og rørende kommentar, Betina.
      Endte faktisk selv med for flere år siden af smide leksikonnet ud – jeg brugte det jo stort set ikke. Og i virkeligheden var det også mere min morfars fine dedikation og alt det leksikonnet står for, som betød noget. Så jeg beholdt kun første bind. Håber nogen fandt de andre bøger på genbrugsen og lavede installationskunst af dem – sikke en fin idé.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *