hvordan dannes en terrorist?

Det er lidt ligesom med 9/11. Vi kan allesammen huske hvor vi var da vi hørte det: at Norge var blevet ramt af terror. Og inden det gik op for os at det var en hvid nordmand med vandkæmmet hår og lys hud, havde vi formodentlig alle rundet tanken at det måtte være al-Qaeda. Eller nogen der lignede.
Jeg stod i bare tæer og sommerkjole i stuen hjemme hos min far i det nordjyske og så det hele så godt som live på tv – og det eneste jeg kunne tænke, var at jeg sådan håbede at ingen ved det dansk-norske bryllup jeg skulle til en uges tid senere, var personligt berørte af tragedien. For selvfølgelig var de berørte. Det var vi alle.

Jeg nåede jo lige at pippe noget om en korrektur om Breivik i går i verdens korteste blogindlæg – og i dag er jeg krøbet endnu længere ind under huden på den mand der står bag det værste terrorangreb i Norges historie.
Forfatteren skræller lag for lag af ham, stille og roligt, fra barndommen med udredninger og tilsyn og stedforældre og eksstedforældre, til ungdommen med spraydåser og bander og en næsten konstant flirt med højreekstremistiske tankesæt og videre ind i det voksenliv jeg ikke er nået til endnu.
Men det er spændende læsning, foruroligende på en underligt stille måde, for det der indtil videre står skarpest, er at man ikke rigtigt kunne læse i kortene at det ville ende sådan. Han var sær, siger mange, javist, en enspænder, svær at nå ind til. Men alligevel.

Hvis bogen holder kadencen, er den anbefalelsesværdig. Jeg skal nok sige til.

 

Louise Urth Olsen
SPROGET ER FORUNDERLIGT Det fascinerer og forarger, underholder og undergraver – og når man behersker det, kan man fortælle de skønneste historier. Det er det der interesserer mig; fortællingerne, sproget, billederne det kan danne i læserens hoved …

2 Comments

    1. UH, jeg forstår dig, Bella single. Jeg er selv en smule ambivalent mht. at give mennesker som Breivik alt for meget spalteplads, men bogen er en sober skildring af dannelsen af den Breivik vi lærte at kende den sommer på Utøya, om hvilke spor han har fulgt i sit liv, ja, den er vel et forsøg på at forklare hvordan det i det hele tager lader sig gøre at begå en forbrydelse som den han begik. Og det synes jeg er interessant (og velskrevet og velunderbygget) læsning. Så måske du alligevel skulle overgive dig når bogen kommer i handlen?

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *