julegavetips – om en skilsmisse, en motorcykel og jagten på sin identitet

Min veninde som bor i Bruxelles, bad mig forleden komme med idéer til hvilke gode danske bøger hun skulle ønske sig i julegave. Midt i en kosmopolitisk smeltedigel forsøger hun at holde sig orienteret om hvad der sket i Danmark, såvel politisk som kulturelt (hvilket jeg synes er ret sejt når hun også lige jonglerer en hverdag som i øvrigt giver mig sved på panden) – og hun fik mig straks til at tænke over hvad der havde været mine største (danske) læseoplevelser i år. Eller måske er et par af dem (eller dem alle tre) ikke liiige fra i år, men det ser I stort på, ikke? Når nu de alle tre er så gode som de er.

Henriette E. Møller: Jelne – en dannelsesroman om pigen Jelne der vender tilbage til barndommens land for at finde sig selv, sin fortid og sandheden om sin mors død. Den er så dæmpet og fint fortalt, og jeg læste den i ét stræk på besøg hos mine svigerforældre (der sikkert ikke ville kunne huske jeg var med. Jeg sagde ikke et ord i to dage (og der sker aldrig meget sjældent)).

Dy Plambeck: Gudfar – en (families) fortælling der blandt andet springer fra 70’ernes bikermiljø til brostenskastende autonome i 00’erne. Bogen handler om alt det vi alle sammen slås med (ja, jeg ved selvfølgelig ikke med jer, men jeg kunne genkende temmelig meget), savn, frygten for ikke at høre til, kærlighed og ensomhed. For bare at nævne et par stykker af de mange temaer den lille, nøgternt skrevne bog når omkring.

Lone Hørslev: Jeg ved ikke om den slags tanker er normale – med undertitlen Skilsmissedigte. Og det siger faktisk det hele. Så fint og nænsomt fortalt. Og trykt på lækkert papir. I min (næsten) hjemby Hjørring.

Du kan læse mere om dem alle tre her, her og her. For eksempel.

Louise Urth Olsen
SPROGET ER FORUNDERLIGT Det fascinerer og forarger, underholder og undergraver – og når man behersker det, kan man fortælle de skønneste historier. Det er det der interesserer mig; fortællingerne, sproget, billederne det kan danne i læserens hoved …

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *