Når man er mest til latter

For nogle uger siden fyldte ældstebarnet 10. Hans første runde fødselsdag. Jeg fik allerede til jul en fornemmelse af at det var noget særligt, da Ulvens moster næsten hviskende, næsten andægtigt, fortalte at hun havde købt den første læsebog til ham. Det ønskede han sig, og hun havde som den første bidt mærke i at han nu var nået dertil. Han ville gerne have bøgerne selv, eje dem, have dem stående i reolen ved siden af bladboksene proppet med Anders And-blade.

Ulven og sønnike deler fødselsdag, men i år overlod Ulven scenen til ham, så vi holdt ægte rund fødselsdag. Runde flag, runde sandwich, runde kager – og de gæster der kunne, havde allesammen store, runde prikker på deres tøj. Det var en fest.
Og fødselsdagsbarnet fik sin anden læsebog, også af hans bedstemoster.

Størstebarnet er ikke til zombier. Han er ikke den store fan af fantasy, han kan faktisk bedst lide det lidt lette, det sjove – og de bøger han lader sig synke ind i, opsluge af, er alle inden for denne genre. Dem er der bare ikke så mange af. Måske kender I det? Måske har I selv unger der ikke kan lide gys og gru og afrevne fingre …
Nå, men it’s your lucky day – for her kommer et par tips. Hvis I og jeres unger er endnu mere heldige, har I ikke læst dem endnu.
De fedeste bøger den 10-årige har læst, er dem her:

wp1  wp2  wp3  wp4  wp5
“En dag bliver jeg berømt, men indtil da må jeg finde mig i at gå i folkeskolen med en flok kraftidioter”, siger hovedpersonen blandt andet. Og det er sådan noget min søn synes er sjovt. (Det samme synes hans mor). Han har godt nok grinet. Og været umulig at få kontakt med, lang tid ad gangen. Og han var pænt ked af det da han vendte sidste blad i det sidste bind på dansk.
Hvorfor det er ekstragodt at have en bedstemoster der forstår betydningen af at fylde 10 – og derfor gav ham dem her:

tt1   tt2
Timmy Taber er allerede berømt, synes han selv. Hør bare:
Navnet er Taber. Timmy Taber.
Jeg er grundlægger af og direktør for detektivbureauet Taber A/S – det bedste detektivbureau i byen, hvis ikke i landet. Muligvis i hele den vestlige verden.
Min succes er dog ikke kommet af sig selv. Der har været forhindringer. F.eks.:
1. Min mor
2. Min skole
3. Min idiot af en bedsteven
4. Min isbjørn.
… og hende, som ikke har noget ansigt, fordi jeg har bortcensureret det, og som vi aldrig, aldrig, aldrig nogen sinde skal tale om. Overhovedet.

Billederne er nolet på forlagenes hjemmesider, her og her . Hvor man selvfølgelig også kan købe bøgerne.

 

Louise Urth Olsen
SPROGET ER FORUNDERLIGT Det fascinerer og forarger, underholder og undergraver – og når man behersker det, kan man fortælle de skønneste historier. Det er det der interesserer mig; fortællingerne, sproget, billederne det kan danne i læserens hoved …

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *