om titler

Lidt længere nede ad landevejen boede Kristian. I det hus han byggede sammen med sin Lilli inden Alzheimers formørkede hendes sind, og hun ikke længere kunne huske hvordan man laver kaffe. Det var hans marker der lukkede vores matrikel inde i raps og brakvegetation og hvede, jeg gik hen over stubbene med bare tæer, de stak som pigge, og den solvarme asfalt summede mod fodsålerne når jeg trådte ud på den bagefter. Jeg sad øverst oppe på halmballerne når vi hjalp med at høste, og i gildesalen på førstesalen i huset stod klaveret. Jeg kan stadig høre dets sprøde klang under Ingers organistfingre som akkompagnement til Marken er majet og Nu falmer skoven trindt om land. Og i stuen satte han Pia Raug på pladespilleren, og jeg lå i den store plyssede hjørnesofa og lærte Jeg vil male dagen blå udenad.

Om aftenen når vi sad i stuen derhjemme, kunne vi se ham gå markvandring i skellet mens han pillede kerner af et strå. Man kunne høre de fede fluers summen ude på hans gårdsplads, og grisene, og man kunne lugte dem, og han havde i virkeligheden drømt om at blive sådan en der bygger broer. Men det blev man ikke i hans familie.

Og nede i byen hed de Rikke Maler, Lone Lærer og Helle Damefrisør. Og Murer-Thomas og Søren Auto, og gartnerens og brugsens og præstens, for man hedder sin titel, derude på landet, og vi var københavnerne.

Tænk det stadig er blåt #11

Louise Urth Olsen
SPROGET ER FORUNDERLIGT Det fascinerer og forarger, underholder og undergraver – og når man behersker det, kan man fortælle de skønneste historier. Det er det der interesserer mig; fortællingerne, sproget, billederne det kan danne i læserens hoved …

2 Comments

  1. For få år siden mødte jeg Kristian i en sammenhæng. Genkendte ham ikke med det samme, men billederne på væggen i hans lejlighed var af en konfirmandinde og en ung soldat – to unge, jeg kendte fra dengang vi voksede op sammen. Stjerneglimtet i hans øjne, da jeg spurgte til relationen og han med den sprøde stemme svarede at det var hans og Lillis børn… At der havde været mange, men de to billeder samt det gulnede klassiske luftfoto af gården altid havde fulgt ham. Og så sang han.. med den tyndeste, fine stemme “jeg er en simpel bondemand”… Det var hans titel, hans mærkat, i mine øjne var han alt det og så meget mere…

    https://youtu.be/1Edf_DQHvp0

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *