Mon dronningen også var vild og tøjlesløs?

I 1972 fik forfatteren Elsa Gress og hendes mand, maleren Clifford Whrigt, stillet en villa til rådighed af den daværende ejer af Marienborg Gods, grev Peter Moltke.
I huset skabte de kunstnerkollektivet Decenter – der blev et eksperimenterende alternativ til den etablerede kunstscene i 70’erne og 80’erne og samlingssted for et væld af både danske og udenlandske kunstnere og intellektuelle.
Huset lagde smukke rum til udstillinger, teaterforestillinger, foredrag, diskussioner og meget mere i næsten ti år, siden stod det tomt, og nu er det som I nok har gættet, det af undertegnede stærkt roste refugium, Villa Gress.

decenter

Villaen levede sit vildeste liv i en fascinerende og tøjlesløs epoke, dengang i 70’erne, en epoke der i dag regnes som en væsentlig milepæl i dansk kunst- og kulturhistorie.
I 1976 besøgte dronning Margrethe og prins Henrik officielt stedet – og nede i kælderen befinder sig stadig det toilet som dronningen benyttede da hun besøgte huset.

Jeg nåede ikke selv at sidde på det så berømmede toilet – og vel hjemme i hverdagen igen, tænker jeg at det måske ville gøre den lidt mere glamourøs hvis jeg havde gjort det …

Jeg ved ikke om dronningen nogensinde har siddet på toilettet heroppe på tegnestuen, formodentlig ikke, men der kom nye hylder op til toiletrullerne mens jeg tastede og tastede i Villa Gress. Og det er vel også  noget.

Louise Urth Olsen
SPROGET ER FORUNDERLIGT Det fascinerer og forarger, underholder og undergraver – og når man behersker det, kan man fortælle de skønneste historier. Det er det der interesserer mig; fortællingerne, sproget, billederne det kan danne i læserens hoved …

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *